Blijf
op de hoogte met onze blogs

De voordelen van een VPS-hosting

Wij vertellen je in deze blog over alle mogelijkheden die VPS-hosting biedt, zodat je een goede beslissing kunt nemen over het hosten van je website.

Wat is VPS-hosting?

VPS staat voor Virtual Private Server. Zoals de naam het al zegt, betekent dit dat je kunt hosten op een eigen server. De fysieke server wordt namelijk opgedeeld in afgeschermde kleinere servers. Dit is anders dan bij shared hosting, waar je een volledige server deelt met meerdere personen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van zo’n eigen VPS-server?

Geen onderhoud aan de server

Wanneer je kiest voor een managed VPS-server scheelt je dit veel tijd (en dus geld) op het gebied van onderhoud. Een externe expert voert zaken als software updates, back-ups en softwareoptimalisatie voor jou uit. Geen omkijken meer naar dus. Desondanks heb je dankzij een controlepaneel de volledige toegang en controle over je websites. Zo heb je alsnog de vrijheid om je creativiteit los te laten op je website, zonder dat je over technische kennis hoeft te beschikken en er veel tijd mee kwijt bent. Heb je echter wel de kennis in huis, dan kun je kiezen voor een unmanaged VPS, waarbij je zelf de virtuele server beheert. Bij een unmanaged VPS wordt alleen standaard support verleend. Bijvoorbeeld in geval van storingen op de hardware van de server, of bij problemen met het netwerk. Overige problemen dien je dan zelf te verhelpen.

Volledige capaciteit

Een ander groot voordeel van een VPS-server is dat je de volledige capaciteit van de server kunt benutten. Doordat je een server tot je eigen beschikking hebt hoef je geen rekenkracht, snelheid of geheugen met andere gebruikers te delen. Dit verzekert je van een snelle website met optimale prestaties, die extra beschermd is tegen storingen of veiligheidsproblemen.

Flexibiliteit en vrijheid

Ben je van plan om je organisatie in de toekomst te laten groeien? VPS zorgt voor flexibiliteit en vrijheid, op die manier dat VPS met je organisatie mee kan groeien. Wanneer je bijvoorbeeld meer data of applicaties nodig hebt, is je VPS eenvoudig aan te passen aan de groei van je bedrijf.

Eigen besturingssysteem kiezen

Een VPS-server heeft als voordeel dat je zelf het besturingssysteem kunt kiezen, wat niet het geval is bij bijvoorbeeld shared hosting. Op onze website heb je de optie om te kiezen voor VPS Windows, of VPS Linux. Het meest voor de hand liggende verschil tussen de twee zijn de kosten. Linux is een open source besturingssysteem en is gratis te gebruiken, maar is beperkt qua functionaliteiten. Windows daarentegen is een commercieel besturingssysteem, waarbij je licentiekosten moet betalen. Windows VPS-servers kunnen wel onderworpen worden aan meer gespecialiseerde taken. Kortom, heb je een beperkter budget en geen hoge eisen qua functionaliteiten? Dan is Linux de beste keuze. Je kunt beter voor Windows kiezen wanneer je meer vereisten hebt.

Kosteneffectief

Een VPS-hosting is voordeliger in kosten dan een dedicated hosting. Bij een dedicated server beschik je over een volledig eigen server, waar alleen jouw eigen software op draait. Een VPS wordt opgedeeld in kleinere servers. Zo beschik je over de voordelen van een dedicated hosting, maar tegen een lagere prijs.

Lees ook onze blog over de verschillen tussen VPS-hosting en shared hosting!

Recente blogs