Blijf
op de hoogte met onze blogs

Kiezen voor VPS: Dit is wanneer een VPS geschikt is voor jou

Je bent ondernemer en bent vol goede moed aan de slag gegaan: een zorgvuldig gekozen domeinnaam, een standaard hostingpakket, en gaan! Langzaam wordt je website een succes. Na een tijd merk je dat je hosting niet meer voldoet aan je eisen. Je website wordt traag en is vaak onbereikbaar. Op internet ga je je inlezen en je komt erachter dat je een shared hostingpakket hebt. Een logische volgende stap zou een VPS-hosting zijn. Maar wanneer is het nou de juiste tijd om te kiezen voor VPS?

Shared hosting, dedicated hosting en VPS-hosting
Voordat we het specifiek over VPS gaan hebben, leggen we de verschillen uit tussen de drie meest voorkomende opties om je website te hosten: shared hosting, dedicated hosting, en VPS.  

Shared hosting
Wanneer je gebruikmaakt van shared hosting, deel je de ruimte, het geheugen en de rekencapaciteit van de server met andere gebruikers. Dat betekent ook dat al deze andere klanten invloed hebben op jouw website. Wanneer er bijvoorbeeld zware websites op jouw gedeelde server zitten, kan dit een nadelige invloed hebben op jouw website.

Dedicated hosting
De naam dedicated hosting zegt eigenlijk al wat het is: je website wordt opgeslagen op één enkele fysieke server. Deze is helemaal bestemd voor jouw persoonlijk gebruik. Je deelt de server met niemand en kunt je hostingomgevingen configureren volgens jouw wensen. Een dedicated server is duurder dan een VPS en shared hosting, maar hier krijg je wel hoge prestaties en een hoog beveiligingsniveau voor terug.

VPS-hosting
Een VPS (Virtual Private Server) houdt in dat je op één grote server, een kleiner stukje server voor jezelf hebt. Je deelt dus de server alsnog, maar houdt jouw server gescheiden van anderen. Deze scheiding zorgt ervoor dat niemand via de server invloed heeft op jouw website. Je mag ook helemaal zelf bepalen wat je ermee doet. Je kunt je eigen besturingssysteem kiezen en bepaalt zelf hoeveel websites of applicaties je erop host.

Wanneer specifiek kiezen voor VPS?
Zoals je net hebt gelezen verschillen de drie hostingopties aanzienlijk van elkaar. Aan VPS hangt een groter prijskaartje dan aan shared hosting, maar het is weer goedkoper dan dedicated hosting. Daarom is het belangrijk om goed uit te zoeken wanneer je een VPS-server nodig hebt. Je kiest voor VPS als je specifieke technische wensen hebt, bijvoorbeeld in de volgende situaties:

Meerdere websites hosten
Heb je meerdere websites? Met een VPS host je al je websites op je eigen server. Zo heb je al je websites bij elkaar in hetzelfde beheerplatform.

Webshop
Een webshop heeft vaak een grote opslagruimte nodig, en grote bezoekerspieken kunnen je website traag maken of zelfs platleggen. Met een VPS voorkom je deze problemen. Heb je een speciale kortingsactie die veel bezoekers trekt? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je website goed bereikbaar is.

Gameserver
Ook een gameserver heeft veel ruimte nodig. Met een VPS draait een gameserver optimaal. Ook zorgt de goede verbinding en vrijheid van de VPS ervoor dat je volledig zelf de controle hebt om je server in te richten.

File Server en Applicatie Server
Een opslaglocatie nodig voor databestanden van een website, of ondersteuning nodig voor je applicaties? Een VPS is geschikt voor de functie van zowel file server als applicatie server.

Remote Desktop Server
Een VPS kan ook dienen als een remote desktop server. Remote desktop betekent ‘bureaublad op afstand’. Met een remote desktop kun je je eigen computer verbinden met een andere computer (de server). Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je computer thuis toegang krijgen tot bestanden en gegevens op de computer van je werk.

Database Server (MySQL of Microsoft SQL)
Met een VPS kun heb je de volledige controle over je MySQL of Microsoft SQL databaseserver. VPS minimaliseert de risico’s en zorgt voor hoogwaardige beveiliging.

Ontwikkelaars
Developen, testen, nog een keer testen … Een VPS laat je snel teruggaan naar de laatst opgeslagen versie. Zodoende is VPS ook het meest geschikt voor het testen van omgevingen.

Een VPS beschikt over veel voordelen ten opzichte van shared hosting, maar het hangt helemaal van jouw website af of VPS voor jou de beste keuze is. Ben je er nog niet helemaal zeker over? Geen probleem. Neem vrijblijvend contact met ons op en we geven je graag advies. En shared hosting en dedicated hosting dan?
Heb je juist een kleine website met minimaal verkeer, zoals een blog of een persoonlijke website? Dan is shared hosting de beste optie voor jou. Dedicated hosting is geschikt wanneer je een groot bedrijf hebt met een website die meer dan 500.000 bezoekers per maand genereert. Ook dien je IT-personeel in dienst te hebben die de server kunnen onderhouden. VPS is dus perfect wanneer shared hosting te eenvoudig is voor je behoeften, maar dedicated hosting weer net een te grote stap is.

Recente blogs